Keresés

2011. október 26., szerda

UCSB

Itt az ideje az egyetemről is írni, végülis emiatt vagyunk itt :) Az UCSB az UC-k (University of California) közül az egyetlen, ami nem abban a városban van, amiről a nevét kapta, tehát nem Santa Barbarában, hanem mellette, Goletán ill. Isla Vistán (nem teljesen tiszta még most sem, ezek most önálló városok, vagy csak városrészek?). De más tekintetben is kiemelkedik, különösen a fizikai és kémiai tudományokban, ami nem csekély kisebbrendűséggel tölt el akkor, amikor elmegyek épületeik előtt, tekintve hogy mindegyikből bukdácsoltam korábban. Az, hogy az anyagkutatás és a nanotechnológia dominál, kihatással van az általam választott tanszék, a MAT (Media Art and Technology, médiaművészet és technológia) munkájára is: projektjeik zöme valami természettudományos témát dolgoz fel, mostanában különösen a nanomedicína témaköreiben.
Az, amit itt médiaművészetnek hívnak, kicsit mást jelent, mint nálunk. Nálunk az elektronikus médiumokra készült alkotásokra utal, nem tekintve azok újdonságát vagy elavultságát, itt pedig szorosan összekapcsolják az innovációval, és háttérbe szorítják a művészet olykor l'art pour l'art kísérletező ösztöneit. Ez olyan jelekben mutatkozik, mint pl. a Stanford-on oktató Ge Wang által iPhone-ra írt innovatív hangszer, amivel Vangelis korántsem innovatív valamely művét játszhatja el a felhasználó. Szóval hiányzik a technológiához társuló, annak irányt adó vagy akár ellensúlyozó esztétikai reflexió - de lehet, hogy csak nekem hiányzik. Mindenesetre ahogy látom, ez nincs mindenhol így Kaliforniában, de bevallom szándékosan kerestem egy ilyen helyet, hogy kicsit mást is lássak, mint ami otthon körülvesz.
Node előreszaladtunk, visszatérve az egyetemre, így néz ki a tanszéknek helyt adó Elings Hall:


Mellette parkolóház, a parkolóház alján kis kínai étterem. A campus legszélén vagyunk, ezek már a többihez képest is újabb keletű épületek, összehasonlításul pl. a már említett kémiaintézet:

Chemistry and storm

A fenti képen látható köd nem a kéményekből jön (amik amúgy mintha csak zajt ontanának magukból, gyáripari mértékű háttérzaj van ezeknél az épületeknél), hanem reggel és délután az óceán felől kúszik be Isla Vistára. Az épületek kialakítása is a klímához igazodik, nincs portásfülke-előtér-bejárati folyosó, hanem a termek közvetlenül az "utcára" nyílnak:
Belülről viszont minden a megszokott:



Még egy nem elhanyagolható sajátosság: a biciklisek jelenléte. Hallgatók szerint ugyanis több bicikli van a campuson mint diák összesen, ennek eredményeképp tképpen mindenki két keréken száguld a kerékpárúthálózaton. Nekem úgy tűnik, hogy a gyalogosokkal szemben is elsőbbségük van, amit sikerült párszor már aláaknáznom, ugyanis következetesen megállok és elengedem őket az átkelőknél, biciklistársaim rendesen utálnak is ezért és hálából belémhajtanak hátulról.

A helyzetet érzékelteti ez a videó:




Ennyi kerékpárt természetesen le is kell tenni valahol, láthatóan jól felkészültek ezen a téren:
Egy kerékpártározó, előtérben a jellegzetes cruiser-ek általam látott legmagasabbika
A kerékpárok egyébként használtan is elég drágák, az olcsóbbak a cruiser-ek 70-80 dollár körül (~16.000 ft), egy kultikusabb Schwinn-ért (!) akár még lepukkant állapotában is simán elkérnek 150-et. Én egy mountain bike-n közlekedek, ezeket szerencsére lenézik, és nincs is sok eladó, de ha van akkor legalább olcsóbb mint otthon (esetemben ez pl. 75 dollárt jelentett), mindamellett tény, hogy lehetne egy összeköttetést csinálni a pécsi vásár és egy itteni zaci között, idefelé kerékpárokkal, visszafelé golfütőkkel és bútorokkal.

Folyt.köv, immár "szakmaibb" területen - a mindennapi életről Judit ad majd hírt.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése